BLOG bejegyzések

   II. Gyarmat - D.J.J.K.

 

Április 14-én szülőfalumban, Gyarmaton vettünk részt versenyen. Dózsa József szervező nagyon kitett magáért, színvonalas sokoldalú program keretében zajlott a verseny: sétakocsikázás, ebéd, véradási lehetőség, tűzoltó gyakorlat, játékok, kiállítások, és ki tudná felsorolni még? A sikerért sok helybéli kivette a részét, és mások is, akik eddig jobbára focihoz voltak szokva, is meglepően sokan voltak kíváncsiak a judóra. Versenyzőink közül kiemelkedőt teljesített Mészáros Noel, akinek egy évvel ezelőtt nem sikerült túl jól a szereplés, de mostanra három ippon győzelmet szerzett, és külön díjjal is jutalmazták teljesítményéért. A díjakat versenyzőinknek Növényi Norbert egykori birkózó olimpiai bajnok és kickbox világbajnok adta át. Összességében a színes napon senki sem unatkozhatott, és Varga Sándor busz sofőrünk szerint is mindenki nagyon jól érezte magát.

 

2014. május 7.

Lőrincz Dezső

 

 

A nagy visszatérés

 

        Hazaérkeztünk! Mozgalmas nap volt ez a mai. Reggel hat órakor, fagypont alatti hőmérsékletről indultunk Kecskemétre. A klíma nagyszerűen működött, mert a Nap egyre magasabbra kúszott az égen. Megérkeztünk. Kiderül, hogy Janinak nincs övfokozata hivatalosan a könyvben. 5. Kyu nélkül a diák 'C'-seket sem engedik versenyezni... Gyorsan bevezettem a könyvébe a 4. Kyut, de mivel az évszám 1987(!), ezért a jóég tudja a számot. A mérlegelő bíró szerencsére felismeri Janit, és megkérdezi, a Spartacus színeiben indul-e? Tudni illik az megszűnt vagy 15 éve... Nem foglalkozott a fokozattal szerencsére. A képen látszik, hogy Jani ülve is tud melegíteni... Felsőt is hord, ne lássák az övszínét. Majdnem mindenki fekete öves, azért barna is van. Nyugtatom Janit: "Meglátod, az öved sokkoló hatású lesz az ellenfélre!" Jani harcol... Fekete öves ellenfele rángatózik az idegtől, Jani úgy megfogta. Kijön egy leszorításból. Aztán intik, de a bíró barátságosan megjegyzi neki, már 20 éve új szabályok vannak a judóban... Jani ugyanis annyi ideje volt utoljára magyar bajnokságon, és bajnok lett a legelső korosztályban. Senki nem mosolyog, senki nem neveti ki. Nehéz falat! Ciki! Nem bírnak a fekete övesek a narancssárgással. Aztán az egyik bíró észreveszi, hogy Jani furcsán hordja a kimonót. Amúgy nőiesen, fordítva hajtva. Nem csoda, hogy az ellenfél nem találja a fogást, pedig jó benga a nem kis darab Janinkhoz képest. Nem unatkoztunk. Mindenki jelen volt a versenyen, aki Janinak számított. A Havasi Klub vezetője, és egykori Szparis edzője is, aki megkérdezte, elértél a csúcsra Jani? Hazafelé egy baleset miatt szlalomoztunk az autók között, de szerencsésen megérkeztünk...

Klubunk megszerezte első I.osztályú eredményét és minősítését... és ez még csak az első idei bajnokság volt.

 

    Felnőtt I.osztályú Magyar Bajnokság
    2013. október 5. Kecskemét

 

Laszenik János Felnőtt +100 kg 5.

 

(Hát még ha edzhettünk is volna Jenőn a versenyre...)

 

Gratulálunk Jani, és köszönjük!

2013. október 5.

Lőrincz Dezső

Találkozás az első tanítványok egyikével

 

       Csapatunk 2013. 05. 26-án a Bakony Judo Klub meghívásának eleget téve vett részt a versenyen. A helyi klub évfordulója alkalmából rendezte a versenyt. Ez pedig azt jelenti, hogy a JUDO ma is él Pápán és környékén! Az egykori gazda magot ültetett, amely jó talajba került, sarjak hajtottak ki, és az egyik fává érett. Gondos kezek ápolják a csemetéket és a fát is. Ezért ünnepelhetett azon a napon a pápai klub. Büszkeséggel tölt el, hogy a gazda én lehettem, örömmel, hogy a fát ma is ápolják.

        Az ember szeret emlékezni a jó dolgokra, és szívesen nosztalgiázik. Régen volt… Épp harminc esztendeje, 1983. 09. 20-án. 23 évesen bemegyek az első edzésemre. Vajon kíváncsi lesz valaki erre a sportágra? Hatvanan voltunk a szőnyegen! Egyszerűen nem fértünk el. Megvan a teljes lista.

Ezen a jubileumi napon két olyan ember volt jelen, akik akkor az első edzésen is ott voltak Végh József a Bakony JK vezetője, vele elég sűrűn találkozhatom, de volt egy másik is Popovics János, akivel sajnos nem. Ő volt az, aki képes volt a csapatunknak az első győzelmet megszerezni! Megtette az első lépést. Nem is akármilyen helyzetben! Győrben vettünk részt barátságos megmérettetésen kilenc fővel 1984. 05. 10-én. 8-1 lett a végeredmény, de én nagyon örültem ennek, és mindenki, hiszen négyen gongszóig talpon maradtak! Popovics János pedig wazaarival győzött!

Most ennyi idő után, a fej deresedik, a szem nedvesedik… Janikám, drága barátom! Ez a találkozás egy ippont ért!

 

Lőrincz Dezső

I. Bakony Judo Kupa

Pápa, 2013.05.26.

 

        Nehéz versenynapon, hosszú utazáson vagyunk túl a Cserhát-Lőrincz Judo Klub tagjaival. Május 26-án reggel fél hétkor indultunk Pápára. A három órás út után, fél tízkor érkeztünk meg Pápa város sportcsarnokához, az I. Bakony Judo Kupára. A versenyzők izgalommal telve várták a mérlegelést és kategóriák összeállítását. Belépve a sportcsarnok nézőterére, szívélyes látvány fogadott bennünket szurkolókat is. Közel 20 csapat, több, mint 100 versenyzője sorakozott fel a tatamik körül.  10 órakor kezdődött meg az ünnepélyes megnyitó. A Bakony Judo Klub elnöke és Pápa város polgármestere mondott köszöntőt, melyben megköszönték a nagy létszámú résztvevőknek a megjelenést. Sok sikert és fair play küzdelmet kívántak a résztvevőknek. Ünnepélyes díjátadás keretében emlék plakettet vehetett át csapatunk edzője, Lőrincz Dezső, mint azon alapító tagok egyike, akik annak idején részt vettek Pápán a judo sport meghonosításában.  Az ünnepélyes megnyitót egy izgalmas karate bemutató követte. Az egészen kis gyermekektől, a felnőtt sportolókig megmutatták, hogy ez is egy nagyon különleges sport.

 

        A nap fénypontját jelentette, amikor tatamira léptek klubunk tagjai. Van, aki könnyebben van, aki nehezebben vette az akadályokat. Nehéz szavakba önteni azt az érzést, amikor sikert sikerre halmoztak. Szebbnél szebben kivitelezett mozdulatokkal vitték földre az ellenfeleket. Sorra szerezve pontokat, öregbítve a klubunk hírnevét.

           A nap végén hatalmas büszkeséggel vették át érmeiket versenyzőink. Lezárva ezzel az idei év verseny időszakának első fejezetét.

A nyári szünet végén, újult erővel vághatnak bele az új versenyek kihívásaiba.

Czerman Zsuzsa