Klubunkról néhány szóban

    1996. 10. 01-én 10 fővel alakult meg a klub Nagylócon, Lőrincz Dezső indítványára. Bírósági végzés szerint hivatalosan 1997-től működik. A megalakulása magával hozta a Megyei Judo Szövetség létrejöttét is, hiszen ezzel három klub működött immár Nógrád megyében.

 

    Már 1997-ben eredményesen részt vettek versenyzőink regionális versenyen. Sőt Lőrincz Adrienn (alapító tag) révén az első országos érem is megszületett: 56 kilogrammban 3. helyezés. Az eredmény azért is figyelmet érdemel, mert Adrienn egyedül attól a Pekli Máriától kapott ki csak egy kokával, aki 2000-ben az Olimpián ausztrál színekben 3. helyezett lett. Az első évben a sportolók magasabb övfokozatú vizsgát tettek, ami a technikai fejlődés rohamos lépteit fejezte ki, és még ebben az évben megyei versenyt is rendezett a klub, ahol három első helyet sikerült elérni. Balassagyarmaton sikeres bemutatót tartottunk, amelynek kapcsán Balassagyarmaton is elkezdtük az edzéseket. Nagy lendülettel indultunk, Szekszárdról a nemzetközi gyermek versenyről két érmet is elhoztunk, Lőrincz Kurszán első lett. Az év végi megyei diákolimpián Rétságon már 22-en képviselték a klubunkat, öt első helyezett lett.
 
    1998.ban Szécsényben is edzéseket tartottunk. Ekkor jelent meg nálunk Benke Csaba, akinek később nagy szerepe válik a klubunk életében, hiszen edzői képesítést szerez, és a szügyi judo beindítása után átveszi a helyiek irányítását szívvel-lélekkel, és számos eredmény fűződik a nevéhez. Az eredményeink felsorolása a mai napig hosszadalmas lenne: országos versenyekről, Diákolimpiákról, Magyar Bajnokságokról (magyar bajnokkal: Benke Zsófia), külföldről helyezések sora Grácból, Bécsből, Rimaszombatból. Kb. 500 érem a jelenlegi gyűjteményünk, 150 első hellyel. Jó tanuló-jó sportoló kitüntetéseket vehettünk át.
   
        Maga a klub évről-évre a magyar judo klubok rangsorában az első félhez tartozik. A klub ereje a falusi diákok erejére épül. Nem egy helyhez kötött, ebben rejlik az ereje. Jelenleg Szügyben (működik 2002-től), és Diósjenőn (ez a klub székhelye, 2005-től) működik.
 
    2013-ban eddig negyvenhat érmet gyűjtöttünk be. Kettő diákolimpiai helyezést értünk el (Benke Áron 3. és Benke Bálint 5.). Versenyző korosztályunk jelenlegi legjobb helyezettjei: Benke Máté, Benke Bálint, Benke Áron és Csurja Botond. A Magyar Bajnokságok az ősszel kezdődnek, ahol még több helyezés várható. Létszámunk jelenleg kb. 40 fő.

 

Lőrincz Dezső
2013.06.02.